به گزارش روابط عمومی انجمن علمی ارتقا کتابخانه های عمومی ایران کارگاه های آموزشی “کتابدار پژوهشگر” به همت انجمن علمی ارتقا کتابخانه های عمومی ایران برگزار شد.
با هدف مهارت افزایی کتابداران، مجموعه کارگاه های آموزشی کتابدار پژوهشگر به مدت ۳۲ ساعت آموزش ویژه کتابداران نهاد کتابخانه های عمومی کشور و سایر کتابداران و علاقمندان برگزار شد.
نخستین دوره ی این کارگاه ها با موضوع انتخاب موضوع و جستجوی پیشینه ی پژوهش با تدریس دکتر فاطمه شیخ شعاعی و دکتر حسین دهداری راد از اساتید دانشگاه علوم پزشکی ایران، برگزار شد.در ابتدای این کارگاه دکتر شیخ شعاعی؛ نکاتی را در خصوص یافتن موضوع مناسب برای نگارش مقاله علمی شامل مطالعه در زمینه موضوع مورد علاقه، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ومطالعه فصل آخر پایان نامه ها برای آگاهی از موضوعات مناسب مطرح کرد. دکتر دهداری راد نیز در این کارگاه در رابطه با فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، اینترنت و وب، انفجار اطلاعات و آلودگی اطلاعات، سخنرانی کرد. وی همچنین در رابطه با ارزیابی نتایج جستجو، مفاهیم اصلی جستجو در منابع علمی الکترونیک، نیازهای اطلاعاتی و مفاهیم اصلی آن، استراتژی های جستجو، انواع جستجو، ارزیابی نتایج و ذخیره سازی اطلاعات، صحبت کرد. در این کارگاه همچنین تمریناتی برای آشنایی هرچه بیشتر شرکت کنندگان ارائه شد که بنا شد پس از پاسخگویی در کارگاه های بعدی به اشتراک گذاشته شوند.
دومین دوره این کارگاه ها با عنوان “پروپوزال نویسی و روش تحقیق”با تدریس دکتر محمدی مدیر اطلاعرسانی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستانبرگزار شد. دراین دوره انواع تحقیق از لحاظ هدف، ماهیت و روش تشریح شدند. نحوه نگارش پروپوزال و اجزای آن، مورد بررسی قرار گرفت و فرایند چرایی پژوهش علمی، بخش های مختلف طرح تحقیقاتی، عناصر و ساختار تحقیق از دیگر مباحث مطرح شده در این جلسه بود.طی این کارگاه مراحل اجرای یک تحقیق، تشریح و با مثال تبین شد. در این وبینار در رابطه با بیان مسئله، انواع متغیرها، ابزارهای اندازه گیری در پژوهش های کمی و کیفی، انواع ابزارهای گردآوری اطلاعات، همچنین نحوه نمونه گیری، نوشتن فرضیه و تنظیم جدول زمان بندی به صورت مبسوط صحبت شد.از نکات مثبت این کارگاه ها، تمریناتی است که به شرکت کنندگان داده می شود تا هرچه بیشتر مفاهیم کارگاه برای آن ها نهادینه شده و درک شوند، شرکت در این کارگاه ها و تمرینات، هشت ساعت آموزشی برای شرکت کنندگان حساب می شود.
کارگاه آموزشی سوم با عنوان “مدیریت منابع و استنادات” با تدریس دکتر محمدجواد منصورزاده دستیار پژوهش پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد. در این کارگاه آموزشی در خصوص نرم افزارهای استناددهی و مدیریت منابع با استفاده از این نرم افزارها توضیحاتی ارائه گردید. با توجه به گستردگی استفاده جامعه دانشگاهی و پژوهشگران از این نرم افزارها و لزوم آشنایی کتابداران نحوه نصب و استفاده از این نرم افزارها تشریح شد. پایگاه اطلاعاتی پاب مد به عنوان یکی از پایگاه های اطلاعاتی که مقالات معتبر پزشکی را شامل می شود مورد بررسی قرار گرفت. پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، گوگل اسکالر، نورمگز نیز بصورت عملی مورد بررسی قرار گرفت. شیوه استناد دهی از نرم افزار زوترو، مندلی از دیگر نرم افزارهای مورد بررسی در کارگاه آموزشی سوم بود. که جهت آشنایی بیشتر کاربران با این نرم افزارها و پایگاه های اطلاعاتی تکالیفی نیز از کاربران درخواست شد.
چهارمین کارگاه آموزشسی با عنوان “اصول و روشهای جستجو و دسترسی آزاد به اطلاعات” با تدریس منصور کوهی رستمی رئیس انجمن عملی ارتقا کتابخانههای عمومی ایران و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد. در این کارگاه آموزشی روش علمی پژوهش تبیین شد و در ادامه گام های اجرای پژوهش علمی مورد بررسی قرار گرفت. دکتر رستمی در این کارگاه با اشاره به آلودگی اطلاعات، به نقش کتابخانه های عمومی در ارتقا سواد اطلاعاتی جامعه اشاره و بیان داشت یکی از فضاهایی که به گسترش سواد اطلاعاتی درجامعه کمک می نماید کتابخانه های عمومی هستند. در ادامه با توجه به اهمیت اطلاعات برای تمام اقشار جامعه به مبحث دسترسی آزاد به اطلاعات پرداخت و سه نوع دسترسی آزاد سبز، طلایی و چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. در این کارگاه به صورت مبسوط پایگاه های اطلاعاتی دسترسی آزاد مانند دوآج، گوگل اسکالر، اریک، سای هاب و پایگاه های اطلاعاتی که امکان دسترسی آزاد به پایان نامه ها را فراهم می سازند معرفی شدند.
فایل آموزشی چهار دوره کارگاه ” کتابدار پژوهشگر”جهت بهره مندی علاقمندان از لینک https://ipla.ir/?page_id=5140 در دسترس می باشد.
درج نظر